De harmonie bij het gouden jubileum in 1921. Zittend, derde van links: Jacques Cuijpers.

Harmonie L'Union Fraternelle

Zomerconcert van Harmonie L'Union Fraternelle in 't Oude Slot

Op zaterdag 16 juli vindt om 20.00 uur het zomerconcert plaats van Harmonie L'Union Fraternelle in de tuin van Museum 't Oude Slot in Zeelst. Er zal deze avond vooral spaanse muziek ten gehore gebracht worden.

In de beeldbank van het RHCe vindt u een aantal oude foto's van de harmonie, welke al in 1871 is opgericht door J.C. van Nuenen, de latere burgemeester van Veldhoven-Meerveldhoven. Eén van de directeuren in het begin van de 20e eeuw was de alom bekende onderwijzer Jacques Cuijpers. In 1951 werd door toedoen van de harmonie de oude kiosk op de Heuvel vervangen door een nieuw exemplaar. De eerste kiosk van de harmonie dateert volgens de overlevering al uit 1874, enkele jaren na de oprichting. In 1896 wordt in Swalmen een verplaatsbare kiosk aangekocht, die in 1950 werd 'omgedouwd'. De harmonie beleefde een bloeitijd en de kiosk was te klein geworden. Bij uitvoeringen moesten er zelfs platte karren naast gezet worden. Het jaar daarop werd door toedoen van de harmonie een nieuwe kiosk geplaatst. Vele leden van de harmonie hebben een handje meegeholpen, om de kosten zo laag mogelijk te houden. In de jaren zestig werd de kiosk weinig gebruikt. De gemeente wilde de kiosk kopen, om deze vervolgens te kunnen slopen. De koop is echter niet doorgegeaan.

'Een harmonie zonder kiosk is geen harmonie,
den Heuvel zonder kiosk geen Heuvel, en
Zilst blè geen Zilst zonder den Heuvel'

In 1971 verscheen, bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan, een  'Memoriaal' waarin de geschiedenis van de harmonie  staat beschreven.

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Wapen Zeelst
Wapen Veldhoven en Meerveldhoven
images/hourglass.png

ZOEKEN...